luni, 29 octombrie 2012

Tartă răsturnată cu gutui

Ziua de azi e o reprezentantă perfectă a toamnei! Frig, vânt, ploaie măruntă şi rece... oase îngheţate, oameni zgribuliţi, bălţi murdare, frunze ruginii oriunde te-ai uita şi un cer gri, taciturn şi atât de apăsător, că începi să îi dai dreptate lui Bacovia când povestea de cerul ca de plumb...
Şi pe aşa o vreme, când nici câinele nu îl dai afară din casă, a trebuit să ies din culcuşul meu şi să o pornesc la drum, prin ploaia asta rece...
Dar, la finalul zilei, m-am răsplătit pe măsură! Cu o tartă de gutui, pentru că, măcar de roadele toamnei să ne bucurăm, nu!?
Reţeta am găsit-o pe un alt blog, de fapt aici, şi mi-a plăcut atât de mult, că am zis că vreau neaparat să o încerc!
Şi cum frigul de afară se face simţit şi în casă, am pornit cuptorul şi plină de avânt m-am pus pe prăjiturit! Şi aşa am mai încălzit şi casa...


Răvăşită ca şi copacii de afară şi foarte foarte caramelicioasă! Un deliciu!!!


Pentru blat aveţi nevoie de:

-  140 g unt
- 100 g zahăr pudră
- un gălbenuş de ou
- semincioarele de la o păstaie de vanilie
- 200 g de făină
- un vârf de cuţit de sare

Pentru stratul gutuios aveţi nevoie de:

- 3 gutui mari (şi aurii)
- un baton de scorţişoară
- 100 ml vin alb sau roşu
- apă
- 180 g zahăr tos
- apă
- esenţă de vanilie

Preparare:

Întăi facem blatul, pentru care trebuie să amestecăm untul cu zahărul, apoi adăugăm gălbenuşul de ou şi seminţele de la păstaia de vanilie, mai amestecăm puţin şi turnăm făina şi sarea, mai învârtim puţin şi învelim aluatul în folie alimentară şi îl punem să facă năniţa aproximativ o oră, la frigider.
Apoi spălăm gutuile, le tăiem feliuţe, le aruncăm într-o cratiţă, punem vinul, scorţişoara, o lingură cu esenţă de vanilie şi apă cât să le acopere şi le punem la fiert.
Între timp, în altă craticioară, punem zahărul cu 2-3 linguri de apă şi îl lăsăm la foc mic să se caramelizeze, fără să mai amestecăm în el.
Dăm şi drumul la cuptor, ca să fie încins pentru tartă!
După ce apa de la gutui a dat în fiert, le luăm după foc, le scurgem, turnăm caramelul într-o formă în care am pus hârtie de copt, apoi peste punem repede, repede gutuile.
Scoatem şi aluatul din frigider, îl întindem, îl aşezăm frumos deasupra gutuilor, îl înţepăm în câteva locuri cu o furculiţă şi îl dăm la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute.


Bebeluşul proaspăt scos din cuptor.... însă aveţi răbdare până să îl răsturnaţi pe platou... nu vă grăbiţi aşa cum am făcut eu, pentru că voi vreţi ca tarta voastră să fie aspectuoasă, nu ca a mea, de ziceţi că e un copac bătut de vânt!


Nici nu ştium cum să vă spun că mirosea cât stătea liniştită la cuptor... a toamnă, a iarnă...


... oricum,  mirosea delicios! Şi, ce credeţi că merge de minune cu tarta asta... da, da, o cană mare, mare, plină cu.....: compot de gutui, proaspăt, călduţ şi aromat!
Şi mi-au mai rămas câteva gutui care abia aşteaptă să fie coapte şi umplute cu fructe confiate!!! Iar eu abia aştept să le mănânc!!!


Hai, hai, ce mai staţi, daţi fuga în bucătărie şi apucaţi-vă de treabă! E un desert care o să vă cucerească cu siguranţă! Face furori, vă spun eu!
Hai, spor la treabă!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu